Ņemot vērā cik daudz ir dažādu skaļruņu veidi, var būt grūti zināt, kuri no tiem vislabāk atbilst jūsu vajadzībām. Sāciet ar domu, kādam nolūkam plānojat izmantot skaļruņus. Vai jūs veidojat augstas klases mājas kinozāli, meklējat vairāku istabu audio sistēmu vai sapņojat par augstas kvalitātes stereo skaņas sistēmu savai vinila kolekcijai? Varbūt jūs vēlaties, klausoties mūziku, gatavojot ēdienu, vai dziedāt līdzi savām iecienītākajām dziesmām dušā, lai sāktu savu dienu.

Kad jūs zināt, kā plānojat izmantot savu sistēmu, padomājiet par telpu, kurā klausīsities. Jo lielāka ir jūsu telpa, jo jaudīgākai jābūt jūsu sistēmai. Vai jūs ienesat skaņu studijas tipa dzīvoklī vai 1000 m2 mājas kinozālē? Pirmajam varētu pietikt ar vienu nelielu skaļruni. Pēdējā gadījumā jūs, iespējams, vēlēsities jaudīgu telpiskās skaņas iestatījumu ar 5+ skaļruņiem un vismaz vienu zemfrekvences skaļruni. Apskatīsim dažāda veida skaļruņus, no kuriem izvēlēties.

Torņa / Grīdas skaļruņi

Kā norāda nosaukums, grīdas skaļruņi parasti atrod savu māju uz grīdas. Bieži dēvēti par grīdas skaļruņiem, lielākā daļa stiepjas 100  līdz 180+ cm no zemes. Lai gan skaļruņu izmēram ir maz sakara ar skaņas kvalitāti, lielāki skaļruņi mēdz būt skaļāki. Tā kā ir vieglāk izveidot basu ar lieliem konusiem, arī grīdas skaļruņi ir labāk aprīkoti, lai atskaņotu vairāk basu.

Paturot to prātā, grīdas  skaļruņi ir vislabāk piemēroti lielām telpām. Stereo pāris stāvošu skaļruņu var būt viss, kas jums nepieciešams. Bet tos parasti izmanto arī telpiskās skaņas sistēmās, vairumā gadījumu tie kalpo kā priekšējie kreisie un labie skaļruņi.

Plauktu akustika

Grāmatu plaukta skaļruņi ir lieliska alternatīva torņa skaļruņiem, īpaši mazākām telpām. Tie ir ievērojami mazāki un parasti ir aprīkoti ar tvīteri un zemfrekvences skaļruni vai vidējas klases draiveri. Tomēr jūs varat atrast arī 3-joslu plauktu skaļruņus, kas ietver katru no šiem draiveriem. Kaut arī šāda veida skaļruņi var sēdēt plauktā, tie nodrošina augstāku skaņas kvalitāti, novietojot tos uz skaļruņu statīva. Statīvs ļauj skaņai izstaroties brīvāk, bet plaukts absorbēs lielu skaļruņa skaņu.
Tāpat kā grīdas akustika, plauktu skaļruņu pāris var labi darboties stereo skaņas iestatīšanai. Tie ir lieliski piemēroti arī telpiskās skaņas sistēmām, kur tās var kalpot kā priekšējie vai aizmugurējie skaļruņi vai abi. Un, lai gan to izmērs ierobežo basa reakciju, to savienošana pārī ar zemfrekvences skaļruni ļauj izbaudīt visu skaņas frekvenču diapazonu.

Telpiskie skaļruņi / satelīta skaļruņi

Satelītu skaļruņi ir paredzēti novietošanai aiz klausīšanās zonas vai sānos. Tāpat kā plauktu skaļruņu mazākajam radiniekam, tiem parasti ir divi draiveri, parasti tvīteris un vidējais diapazons vai vūferis. Lai gan tos var izmantot arī kā stereo pāri, tos parasti izmanto, lai papildinātu papildu skaļruņus, nevis kalpo kā galvenā atrakcija. Lai novērstu kabeļu nokļūšanu klausīšanās zonā, satelīta skaļruņi bieži tiek uzstādīti pie sienas vai griestiem. Vēl viena iespēja ir bezvadu satelīta skaļruņi. Vienkārši atcerieties, ka tam joprojām būs nepieciešams strāvas vads.

Centrālā kanāla skaļruņi

Centrālā kanāla skaļruņi ir praktiski jebkuras telpiskās skaņas sistēmas sastāvdaļa. Viņi dzīvo starp kreiso un labo priekšējo skaļruni. Mājas kinozāles vajadzībām tie parasti atrodas tieši zem ekrāna. Ņemot vērā to atrašanās vietu centrā, viņi specializējas vidējā diapazonā. Skatoties filmas un šovus, centrāla kanāla skaļruņi ir atbildīgi par lielāko dialogu daļu.

Zemfrekvences skaļruņi

Lai baudītu dziļu, bagātu basu, jums ir nepieciešams zemfrekvences skaļrunis. Lielākā daļa zemfrekvences skaļruņu šodien ir “aktīvi”, kas nozīmē, ka tajos ir iebūvēts pastiprinātājs un krossoveris, kas ļauj pielāgot zemfrekvences skaļruņa augšējo frekvenci, lai efektīvāk saplūstu ar galvenajiem skaļruņiem.

Zemfrekvences skaļruņa veiktspēju lielā mērā ietekmē izvietojums. Dažas vietas istabā pilnībā apslāpē basu. Tāpēc vieta, kur jūs ievietojat zemfrekvences skaļruni un kur jūs sēžat, ir izšķiroša, lai gūtu maksimālu labumu no tā

Skaņas projektori (Soundbars)

Skaņu joslas ir vienkāršākais veids, kā uzlabot televizora audio kvalitāti. To uzstādīšana bieži vien ir tik vienkārša kā elektrības vada pievienošana sienas kontaktligzdai vai pārsprieguma aizsargam un pēc tam HDMI vai audio kabeļa pievienošana televizoram.

Iebūvējamie skaļruņi

Iebūvējamie skaļruņi ļauj baudīt augstas kvalitātes skaņu, nepārblīvējot telpu. Lai gan lielākā daļa skaļruņu ir iebūvēti skaļruņu skapjos, kas var balstīties uz statīva, plaukta vai citas cietas virsmas, iebūvētie skaļruņi ir paslēpti griestos vai sienā. Šiem skaļruņiem ir priekšējais panelis vai grils, taču tiem nav pilna skapja, jo siena vai griesti kalpos kā viens. Tā rezultātā pats skaļrunis bieži vien ir lētāks nekā līdzīgs plauktu vai satelīta skaļrunis. Bet to profesionāla uzstādīšana, iespējams, padarīs tos vismaz tik dārgus kā cita veida skaļruņi, ja ne vairāk.

Sienā iebūvējamie skaļruņi

Sienas skaļruņi lieliski darbojas kā aizmugurējie telpiskie skaļruņi, ļaujot izbaudīt pilnībā aizraujošu pieredzi, neraizējoties par to, ka skaļruņu vadi vai strāvas vadi iet caur klausīšanās zonu. Tāpat kā plauktu skaļruņiem, tiem parasti ir tvīteris un vūveris. Ir arī ierasts izmantot sienas skaļruņus kā stereo pāri sekundārā vietā, piemēram, virtuvē vai guļamistabā.

Griestos iebūvējamie skaļruņi

Griestu skaļruņu dizains ir līdzīgs sienu skaļruņu dizainam ar zemfrekvences skaļruni un augstfrekvences skaļruni. Tā kā tie ir paredzēti uzstādīšanai virs klausīšanās zonas, tie nav tik efektīvi kā telpiskie skaļruņi. Tomēr tie ir lieliski piemēroti uz objektiem balstītiem skaņas formātiem, piemēram, Dolby Atmos un DTS: X, kas telpiskajai skaņai piešķir vertikālu dimensiju, lai iegūtu visaptverošāko pieejamo klausīšanās pieredzi. Griestu skaļruņi ir arī lieliska izvēle vairāku istabu audio iestatījumiem, ļaujot slēpt skaņas avotu, vienlaikus baudot melodijas ārpus galvenās klausīšanās zonas.

Ārpustelpas skaļruņi

Mūzika nav jāaprobežojas tikai ar jūsu mājas sienām. Āra skaļruņi ir veidoti tā, lai izturētu elementus, ļaujot izbaudīt iecienītākos māksliniekus, strādājot pie grila, atpūšoties uz terases vai veicot pagalma darbus. Daži koplieto savu izskatu ar satelīta vai plauktu skaļruņiem un parasti tiek uzstādīti jūsu mājas pusē. Citi slēpjas redzamā vietā, veidoti tā, lai izskatītos kā klintis vai zāliena rotājumi.

Smart skaļruņi

Viedie skaļruņi ir vienkāršs veids, kā ienest kvalitatīvu audio jebkurā mājas telpā. Uzstādīšana ir tikpat vienkārša kā to pievienošana kontaktligzdai un savienošana ar mājas tīklu. Kad esat izveidojis savienojumu, varat tos kontrolēt no tālruņa lietotnes vai izmantot balss komandas, lai atskaņotu mūziku no visiem labākajiem straumēšanas pakalpojumiem.

Daudzi viedie skaļruņi, ir lieliski piemēroti vairāku istabu audio sistēmām. Tie ļauj sinhronizēt atskaņošanu vairākos skaļruņos visā mājā, izmantojot viedtālruņa lietotni vai balss vadību.

Pārnēsājami skaļruņi

Lai iegūtu kvalitatīvu skaņu prom no mājām, pārnēsājams Bluetooth skaļrunis ir īstais risinājums. Šīs ierīces var būt pietiekami mazas, lai ietilptu kabatā, vai tik lielas kā “boomboxes” no 1980. gadiem. Ja jums patīk pavadīt laiku pludmalē vai uz ūdens, meklējiet ūdensnecaurlaidīgu modeli, lai pārliecinātos, ka tas izturēs visu, kas pagadās.

on 0

Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.